SOZ pripravuje na 15. marca protest, Biroš vysvetľuje čo zamestnancom navrhol

11.03.2006 Prešov

Bratislava 11. marca (TASR) – Celoslovenské protestné zhromaždenie v Prešove pripravuje na 15. marec Slovenský odborový zväz (SOZ) zdravotníctva a soci...
Bratislava 11. marca (TASR) – Celoslovenské protestné zhromaždenie v Prešove pripravuje na 15. marec Slovenský odborový zväz (SOZ) zdravotníctva a sociálnych služieb, ktorý vyhlásil neobmedzenú štrajkovú pohotovosť.

Aktivity SOZ sú reakciou na snahy riaditeľov dosiahnuť vyrovnané hospodárenie zdravotníckych zariadení znižovaním zárobkovej úrovne zamestnancov. Tieto zlé skúsenosti majú odborári potom, čo sa začali zdravotnícke zariadenia transformovať na neziskové organizácie alebo akciové spoločnosti. Do konca tohto kalendárneho roka sa majú všetky príspevkové zdravotnícke zariadenia transformovať na niektorú z uvedených foriem.
Poslanec NR SR a riaditeľ Nemocnice s poliklinikou J. A. Reimana v Prešove Peter Biroš, kde sú zamestnanci v štrajkovej pohotovosti od 17. januára, sa bráni. Vedenie NsP ponúklo zamestnancom pri kolektívnom vyjednávaní mzdy, ktoré pozostávali z tarifných platov a nenárokovateľných príplatkov. Navyše podľa toho, ako budú jednotlivé oddelenia hospodáriť, dostanú ešte 20 percent na mesačné odmeny, povedal pre TASR Biroš.
Biroš uznal, že v januári dostali zamestnanci nemocnice nižšie platy, lebo úhrada za služby sa vypočítava novým spôsobom podľa Zákonníka práce. To zapríčinilo veľkú nespokojnosť zamestnancov. Manažment nemocnice preto navrhol, že úhrady za služby zvýšia o 100 percent. Podľa Biroša je pravda, že mzdy ani tak nebudú v takej výške ako vlani, ale napriek tomu s týmto navrhovaným spôsobom odmeňovania súhlasili zdravotné sestry a 75 percent lekárov. Nesúhlasila len malá časť lekárov a najmä predseda základnej organizácie SOZ Štefan Hudačko. Biroš má informácie o tom, že Hudačko dal predsedovi SOZ Andrejovi Kučinskému prísľub, že udrží napätie v nemocnici až do 15. marca. Preto Biroš vidí za Hudačkovým konaním a odmietaním dohody politiku.
Biroš spomenul, že na prvé vyjednávanie prišiel aj Kučinský, čo nebýva obvyklé. Odbory vtedy žiadali nereálne až 35-percentné zvýšenie miezd. Po odmietnutí tejto požiadavky, hodinu po skončení vyjednávania sa zišlo 300 zamestnancov, ktorí následne vyhlásili štrajkovú pohotovosť. Táto aktivita odborov podľa informácií Biroša bola pripravovaná týždeň vopred.
Biroš skonštatoval, že ostatní riaditelia zdravotníckych zariadení v SR ponechali svojim zamestnancom len tarifný plat ako základnú mzdu a všetky ostatné príplatky premietli do iných dohôd v kolektívnych zmluvách.
\"My sme boli natoľko gavalieri, že ako jediní na Slovensku sme nenárokovateľné zložky pripočítali k tarifnému platu. Z tohto sumáru sme vytvorili základný plat pre našich zamestnancov, \" vyhlásil Biroš.
Na otázku, za akých podmienok by mohli jednotlivé oddelenia získať 20-percentné mesačné odmeny, Biroš spresnil, že ide o šetrenie liekmi, zdravotníckym materiálom a podobne.
 

Vyberte región

mark